Hoppa till innehåll
En lila blomma tränger har vuxit genom asfalt.

Öppet hus och föreläsningar under suicidpreventiva dagen

2024-08-22

Den 10 september uppmärksammar Tiohundra internationella suicidpreventiva dagen genom evenemanget ”Låt himlen vänta”. I Folkets hus i Norrtälje får du möjlighet att träffa representanter från olika verksamheter och lyssna på föreläsningar.

Dagen inleds klockan 17.00 då besökare får möjlighet att träffa representanter från verksamheter och organisationer som på olika sätt arbetar och samverkar kring suicidprevention. Därefter finns det möjlighet att lyssna på föreläsningar, bland annat om kampen att hitta en mening när allting känns utom hopp.

– Det är svårt för många att prata om suicid. Det är därför svårt att veta vad man själv eller som anhörig eller närstående kan göra om man själv eller någon nära mår riktigt dåligt. Av bland annat dessa anledningar är det viktigt att vi uppmärksammar den här dagen för att höja kunskapen och visa på hur många vi är som jobbar och samverkar med frågan, för det finns hjälp att få, säger Sophie Lindberg, verksamhetschef för barn, ungdom, familj, psykiatri och habilitering (BUFPH) på Tiohundra.

Efter den sista föreläsningen hålls en tyst minut och därefter en ljusmanifestation utanför Folkets hus. Evenemanget är kostnadsfritt och biljetter kommer att finnas på Folkets hus den 10 september från klockan 17.00.

Programmet:

Klockan 17-18

Öppet hus med en rad olika aktörer i Norrtälje som samverkar kring suicidprevention.

Klockan 18-20.30

  • Inledning samt föreläsning av personal från psykiatrin
  • Föreläsning Sara Fant och Linnéa Johansson ”Att orka leva, inte bara finnas” Om kampen för att hitta en mening när allting känns utom hopp.
  • Paus/bensträckare
  • Föreläsning Annika Svärd ”Livet händer, livet vänder” Hur lever man vidare när ens barn tar sitt liv? En berättelse genom ord och sång.
  • Avslut inklusive tyst minut
  • Ljusmanifestation utanför Folkets hus (SPES anordnar även ljusmanifestation klockan 16 på Lilla torget.)

Evenemanget anordnas av verksamhetsområdet Barn, Ungdom, Familj, Psykiatri och Habilitering på Tiohundra.

Utöver Tiohundra medverkar även Suicide Zero, Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON), Norrtälje kommun, Polisen, Svenska kyrkan, Suicidprevention efterlevnadsstöd (SPES), Räddningstjänsten i Norrtälje kommun samt Norrtälje kulturhus.

Har du inte möjlighet att medverka under dagen?

Här hittar du tips på bra podcasts och material som kan hjälpa dig eller en anhörig.